Friday, September 7, 2007

ေဆးပညာႏွင့္ပတ္သက္ေသာ အယူအဆအမွားမ်ား(၃)

လူတခ်ဳိ႕လက္ခံထားၾကေသာ အယူ အဆတစ္ခုမွာ ‘ကုိယ္အပူခ်ိန္တက္၍ ဖ်ား ေနလွ်င္ အဖတ္မစားရ’ သည့္အခ်က္ျဖစ္ ပါသည္။ လူတစ္ေယာက္ဖ်ားလွ်င္ အဖတ္ မေကြၽးဘဲ ထားၾကသည္။ ကေလးငယ္ မ်ားဖ်ားလွ်င္လည္း ထုိ႔အတူပင္ အဖတ္ မေကြၽးဘဲအရည္သာတုိက္တတ္ၾကသည္။ ဖ်ားလွ်င္ ထမင္းမေကြၽးေတာ့။ လက္ဖက္ ရည္၊ ေကာ္ဖီ၊ ႏြားႏုိ႔စသည္တုိ႔ကုိသာ ေသာက္ေစသည္။ အဖတ္စားျခင္း၊ ထမင္း စားျခင္းသည္ ဖ်ားနာမႈကုိ ပုိဆုိးေစသည္၊ ပုိ၍ရွည္ၾကာေစသည္ဟုလက္ခံထားတတ္ ၾကသည္။

ဤအယူအဆမွာလည္း မွားယြင္း ေသာအယူအဆဟုပင္ဆုိႏုိင္ပါသည္။ ဖ်ား ေနေသာကေလးတစ္ဦးအား တခ်ဳိ႕ေသာ အေျခအေနမ်ဳိးမွအပ အဖတ္စားေစႏုိင္ပါ သည္။ ထမင္းေကြၽးႏုိင္ပါသည္။ လူႀကီး တစ္ဦးဖ်ားလွ်င္လည္း ႏွစ္သက္ရာအစား အစာကုိ စားႏုိင္ၾကပါသည္။ ႁခြင္းခ်က္ အနည္းငယ္သာရွိပါသည္။

ကုိယ္အပူခ်ိန္တက္ျခင္း(ဖ်ားျခင္း) မွာ ခႏၶာကုိယ္တြင္းေရာဂါပုိးမႊားမ်ား ဝင္ ေရာက္မႈ သုိ႔မဟုတ္ဓာတ္မတည့္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ပါသည္။ ဝင္ေရာက္လာေသာ ေရာဂါပုိးမႊားမ်ားကုိ ခႏၶာကုိယ္၏ဇီဝကမၼ တု႔ံျပန္မႈေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္အပူခ်ိန္ျမင့္ တက္လာျခင္းျဖစ္သည္။ ဖ်ားေနေသာသူ တစ္ေယာက္အဖုိ႔ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ စြမ္း အင္လုိသည္။ ခုခံစြမ္းအားစနစ္ ခုိင္မာဖုိ႔ အေရးႀကီးသည္။ အစာအာဟာရျပည့္ဝမွ သာ ေရာဂါကုိထိေရာက္စြာ တုိက္ဖ်က္ သြားႏုိင္မည္။ အရည္မွ်သာ တုိက္ေကြၽး ျခင္းျဖင့္ အာဟာရျပည့္ဝစြာရရွိႏုိင္မည္ မဟုတ္ပါ။ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့လွ်င္ ခႏၶာ ကုိယ္ခုခံစြမ္းအားလည္း ညံ့ဖ်င္းသြားမည္ ျဖစ္သည္။ လူတစ္ေယာက္ ေနထုိင္ မေကာင္းစဥ္ သာမန္အခ်ိန္ထက္ပင္ အာဟာရ ပုိမုိလုိအပ္မည္ျဖစ္သည္။ ႁခြင္း ခ်က္တခ်ဳိ႕မွအပ ဖ်ားေသာလူတစ္ေယာက္ အဖုိ႔ အစားအစာမ်ားကုိ ပုံမွန္စားေသာက္ ႏုိင္ပါသည္။ အထူးေရွာင္ရန္မလုိပါ။

ႁခြင္းခ်က္ဆုိသည္မွာ ဥပမာအားျဖင့္ အစာအိမ္ေရာင္ျခင္း၊ အူေရာင္ငန္းဖ်ား (တုိက္ဖြိဳက္)ျဖစ္ျခင္းတုိ႔တြင္ အစာလမ္း ေၾကာင္းကိုအနားေပးလိုသည္။ အစာလမ္း ေၾကာင္း အနားေပးျခင္းျဖင့္ ေရာင္းရမ္းမႈ ႏွင့္ အနာမ်ားသက္သာေပ်ာက္ကင္းမႈ လ်င္ျမန္ေစမည္။ ထုိသုိ႔ေသာအခါမ်ဳိးတြင္ အဖတ္မစားဘဲ ေနသင့္က ေနရမည္ျဖစ္ ေပသည္။

ဆက္လက္၍ အယူအဆအမွား တစ္ခုတင္ျပလုိသည္မွာ အားေဆး ေသာက္ျခင္းႏွင့္ပတ္သက္၍ျဖစ္ပါသည္။ အားေဆးသည္ သာမန္အားျဖင့္ မွီဝဲရန္ မလုိပါ။ သုိ႔ေသာ္ တခ်ဳိ႕ေသာအေျခအေန မ်ားတြင္ သုံစြဲမွီဝဲရန္ လိုအပ္ပါသည္။ အား ေဆးမ်ားတြင္ အမ်ားအားျဖင့္ ဗီတာမင္ မ်ားႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ားပါဝင္ၾကသည္။ အားေဆးကုိ ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးေနဆဲကေလး ငယ္မ်ား၊ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ား၊ ႏုိ႔တုိက္ မိခင္မ်ား၊ သက္ႀကီးရြယ္အုိမ်ား၊ နာလန္ထ လူနာမ်ား၊ ေသြးဆုံးၿပီး အမ်ဳိးသမီးမ်ား၊ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့သူမ်ား သုံးစြဲရန္လုိအပ္ႏုိင္ ပါသည္။ ေဆးပညာရွင္မ်ားသည္ အား ေဆးလုိအပ္ေသာ လူနာမ်ားအား အား ေဆးမွီဝဲရန္ ၫႊန္ၾကားေလ့ရွိပါသည္။

တခ်ဳိ႕လူနာမ်ားသည္ အားေဆးကုိ ဖ်ားနာစဥ္ႏွင့္ေသြးတုိးေနစဥ္အခ်ိန္မ်ားတြင္ မေသာက္ဘဲေနတတ္ၾကသည္။ ဖ်ားေန စဥ္ အားေဆးေသာက္က အဖ်ားပုိဆုိးၿပီး အခ်ိန္ပုိၾကာမည္ဟု ထင္မွတ္မွားေနၾက သည္။ ေသြးတုိးေရာဂါ သုိ႔မဟုတ္ ေသြး တုိးစဥ္ အားေဆးေသာက္ပါက ေသြးတုိး ေရာဂါပုိဆုိးမည္ကုိ စုိးရိမ္တတ္ၾကသည္။

ဖ်ားနာစဥ္ အားေဆးေသာက္သျဖင့္ အဖ်ားပုိဆုိးမည္မဟုတ္ပါ။ အဖ်ားပုိၾကာ မည္မဟုတ္ပါ။ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္ မ်ားသည္ ခႏၶာကုိယ္ခုခံစြမ္းအားကုိ ပုိမုိ ျမႇင့္တင္ေပးႏုိင္သျဖင့္ ေရာဂါေဝဒနာမ်ား လ်င္ျမန္စြာေပ်ာက္ကင္းႏုိင္မည္ျဖစ္သည္။

အားေဆးသည္ ေသြးဖိအားအေပၚ လႊမ္းမုိးမႈမရွိႏုိင္ပါ။ အားေဆးတြင္ အဓိက ပါသည္မွာဗီတာမင္မ်ားႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ား ျဖစ္သည္။ ဗီတာမင္မ်ားသည္ ခႏၶာကုိယ္ အတြက္ မရွိမျဖစ္လုိအပ္ေသာ အာဟာရ ျဖစ္သည္။ ဗီတာမင္မ်ားကုိ သက္ေစာင့္ ဓာတ္ဟုပင္ေခၚပါသည္။ ဗီတာမင္မ်ား ေၾကာင့္ ေသြးအားေကာင္းမြန္ေစႏုိင္သည္။ ေသြးအားေကာင္းျခင္းႏွင့္ေသြးဖိအားတက္ ျခင္းကုိ ေရာေႏွာမွားယြင္းစြာ သေဘာ မေပါက္ရန္လိုအပ္ပါသည္။

ေသြးဖိအားမွာ ေသြးေၾကာမ်ား၏ နံရံ သုိ႔ ေသြးမွာတြန္းေနေသာတြန္းအား(ဖိ အား)ျဖစ္သည္။ ႐ူပေဗဒသေဘာအရ Hydrostatic Pressure ျဖစ္သည္။ ေသြးအားေကာင္းျခင္း၊ မေကာင္းျခင္းမွာ ေသြး၌ရွိေသာ ေသြးနီဥအေရအတြက္ သုိ႔မဟုတ္ ေဟမုိဂလုိဘင္ပမာဏျဖစ္ သည္။ ေသြးနီဥ သို႔မဟုတ္ ေဟမုိဂလုိဘင္ တည္ေဆာက္ရန္အတြက္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားလုိသည္။ ေသြးအားနည္း သူမ်ားအား လုိအပ္ပါက အားေဆးတုိက္ ေကြၽးၾကရသည္။

အားေဆးေၾကာင့္ ေသြးဖိအားတက္ မည္မဟုတ္ပါ။ ဆုိဒီယမ္သည္ သတၱဳဓာတ္ (ဆားဓာတ္)ျဖစ္ၿပီး ေသြးဖိအားျမင့္တက္ ေစႏုိင္သည္။ သုိ႔ေသာ္ ဆားဓာတ္မွာ သာမန္အားျဖင့္ စားသုံးမႈတြင္ပင္ ပုိလြန္း ေနသျဖင့္ ေလွ်ာ့စားရန္ တုိက္တြန္းေနၾက ရသည္။ အားေဆးမ်ားတြင္ပါေသာ သတၱဳ ဓာတ္မ်ားမွာ ေသြးဖိအားကုိျမင့္တက္ေစ ျခင္းမရွိေပ။ အားေဆးတြင္ပါေသာ ဗီတာ မင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ားေၾကာင့္ ေသြးတုိး ျခင္းပုိမုိ၍ ဆုိးသြားေစမည္မဟုတ္ပါ။

ဖ်ားနာစဥ္ႏွင့္ေသြးတုိးေနစဥ္ ဆရာ ဝန္မ်ားက မွန္မွန္ေသာက္ရန္ ၫႊန္ၾကား ထားေသာ အားေဆးမ်ားကုိဆက္လက္ မေသာက္ဘဲ ရပ္တန္႔ထားတတ္ၾကသည္။ ဖ်ားနာစဥ္ အားေဆးေသာက္ႏုိင္ပါသည္။ ေသြးတုိးေနစဥ္လည္း အားေဆးမွီဝဲႏုိင္ပါ သည္။ အားေဆးေသာက္၍ အဖ်ားပိုမဆုိး ပါ။ ပုိ၍ အခ်ိန္မၾကာပါ။ အားေဆး ေသာက္၍ ေသြးတုိးေရာဂါပုိဆုိးမည္၊ ေသြး ဖိအား ပုိတက္မည္မဟုတ္ပါ။

လူတစ္ေယာက္ ကုိယ္အပူခ်ိန္တက္ လွ်င္(ဖ်ားလွ်င္)ႁခြင္းခ်က္တခ်ဳိ႕မွအပ ပုံမွန္ အစားအစာမ်ား ဆက္လက္ စားသုံးႏုိင္ပါသည္။ စားသုံးသင့္ပါ သည္။
ဖ်ားေနစဥ္ အားေဆးေသာက္ႏုိင္ပါ သည္။
ေသြးတုိးေနစဥ္(ေသြးတုိးေရာဂါ ရွိ သူမ်ား)အားေဆးေသာက္ႏုိင္ပါသည္။
အားေဆးပင္လွ်င္ ေဆးပညာရွင္ႏွင့္ တုိင္ပင္ၿပီး လုိအပ္မွသာ ေသာက္ပါ။

ေဒါက္တာေအးေက်ာ္(ဇီဝကမၼေဗဒ)
M.B.,B.S, D.A Psychology, Dip.Med.Sc.Gp (Family Medicine), MPA: DAE.,

No comments: